Sint Hubertus viering (2023) in Brasschaat

De Hoenderlose jachthoornblazers De Overlopers zijn op zondag 5 november in alle vroegte (07.00 uur) vanaf de parkeerplaats van Ons Dorpshuus vertrokken in de bus van SV Otterlo richting Brasschaat in België. Daar gingen ze meewerken aan de Sint Hubertusviering en dat hebben ze dit jaar al weer voor de 45e keer gedaan. Na een lange rit, die door de gezelligheid en de sfeer leek om te vliegen, werden de muzikanten in Brasschaat als ware vrienden verwelkomt door de mensen van de Koninklijke Jachthoornkring „Jagermeesters van Sint-Hubertus” Brasschaat. De Overlopers speelden een belangrijke rol in de dienst in de Sint-Antoniuskerk en speelden meerdere nummers. Sowieso klinkt het spel van de vele malen Nederlandse kampioenen al als een klok, maar in die setting was het helemaal kippenvel. De eredienst gaat over de legende van Hubertus (of Huibrecht),geboren in het jaar 656. Als man van adel was jagen één van Hubertus’ favoriete bezigheden. Toen zijn jonge vrouw in het kraambed stierf nadat ze hem een zoon geschonken had besloot Hubertus om zich helemaal op de jacht te storten. Zelfs op Goede Vrijdag. Op een gegeven ogenblik had Hubertus een prachtig groot hert in zijn vizier. Op het moment dat Hubertus zijn kans schoon zag om het hert neer te schieten keerde het dier zich naar hem om. Er verscheen een lichtend kruis tussen het gewei van het hert, waarna hij zich volledig besloot te wijden aan het christendom en vertrok hij naar Maastricht waar hij later benoemd zou worden tot bisschop.

Tijdens de eredienst werden een geschoten everzwijn, fazanten en eenden de kerk in gebracht als onderdeel van de dienst. Na de dienst werden ze door Overlopers naar het terrein gedragen waar het wild per opbod werd verkocht en waar huisdieren gezegend konden worden door de priester. Ook daar speelden de Overlopers hun muzek, helaas in de stromende regen.

Na de even gedenkwaardige terugreis werd de dag afgesloten bij de Zevensprong en werd de hechte groep bedankt voor het feit dat de redacteur en zijn vrouw deze dag hebben mogen meemaken. Ze hebben er intens van genoten en deze dag zal voor altijd in hun geheugen en hun hart zitten.

TEKST: Rob Speld